Vinden blåser vart den vill - vi blåste vidare


onsdag 3 oktober 2012

Mini-retreat för högkänsliga

En bok jag läste i sommar tog upp det där med högkänsliga människor (highly sensitive persons), och om olika strategier man kan använda sig av om man är just högkänslig. Författarens skrev bland annat att man skulle unna sig miniretreater ibland, åtminstone två gånger i veckan (!), när man kanske tar ett bad, läser en (positiv och uppbyggande) bok, tar en tupplur eller en promenad i friska luften. Kanske allt på samma gång också. Nåväl, jag tyckte det var en bra idé att testa, eftersom jag ofta känner att det blir för många intryck som gör mig stressad/irriterad/orolig/överväldigad/trött, eller kanske till och med ledsen.

Sagt och gjort. Nu har jag och maken testat detta i någon månad, och jag måste säga att det är ljuvligt! Verkligen ljuvligt, med planerad egentid då man bara får ta hand om sig själv. Äntligen får jag tid att vila, sortera intryck, njuta av stillheten och friheten, och ladda om batterierna. Jag blir mycket mer harmonisk av det här, och märker (till min förvåning ) att när jag abdikerar från köksbänken har maken det hur gött som helst utan mig! Han sjunger och gnolar över diskhon och verkar njuta, bokstavligen för full hals, av ensamheten. A win-win situation!

3 kommentarer:

 1. Så underbart och klokt det låter att ta sig den där tiden för att samla ihop sig och sina tankar. Och tänka sig att få en nöjd make på köpet:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt hur människan fungerar.
  Sen min diagnos blev mer verklig och jag bara rekommenderades att bara göra två saker om dan blev livet helt och hållet annorlunda. Man ändrar fokus och prioriteringar, tar tillvara på vissa saker och kastar bort annat som tidigare verkat viktigt.
  Och plötsligt ser jag mina begränsningar...
  Kram fina du!

  SvaraRadera