Vinden blåser vart den vill - vi blåste vidare


söndag 12 augusti 2012

Högkänslig


För mig finns det något vackert i livets rytm. Veckans dagar, årstidernas växlingar, dagens olika rutiner. Och jag har länge tyckt att just söndagar har en särskild glans. Det är för att vi brukar vika den dagen för att hämta igen oss och ladda om för veckan som kommer. Det inbegriper både vila och att göra det vi gillar men kanske inte får till de dagar när livet rullar lite fortare. Och jag älskar just vila av någon anledning.

I sommar har jag läst en del om highly sensitive persons, eller högkänsliga personer, som de nog brukar kallas i Sverige. Jag känner igen mig så väl - de starka upplevelserna, känsligheten för andra människor och för stress, och det oerhörda behovet av att få dra mig undan och vara för mig själv. Jag hade önskat att jag hade vetat det jag vet nu när jag var 20. Då hade jag kunnat göra så mycket annorlunda och vetat mer hur jag skulle ta hand om mig själv. Men det är väl en av fördelarna med att mogna och bli äldre, att man förstår sig själv bättre (förhoppningsvis) och har lärt sig mer (ofta den hårda vägen) om livet, och om vad man själv och andra behöver.

Nåväl, forskarna menar att mellan 15 och 20 procent av alla människor - både kvinnor och män och i alla kulturer - är just högkänsliga. Vill man läsa mer om det kan man göra det här och här.

7 kommentarer:

 1. Och här är en riktigt bra artikel, en ur en serie artiklar i ämnet hos SvD:
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/viktigt-hitta-balansen-mellan-stark-och-skor_7123507.svd
  Man lär så länge man lever. Och jag tänkte som du , önskar att jag vetat det tidigare. Men nu undrar jag om jag verkligen kunnat ta det till mig tidigare?
  Spännande att du skrev om det. :)
  Önskar dig en skön söndag och en fin start på en ny vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har rätt Eva, det är nog inte förrän man har varit med om en del som man ser det klart. Man behöver sina törnar för att fatta... Grattis att du också är högkänslig då, och sorry :-)

   Radera
  2. Tack! *S* ... tror jag! Och detsamma ;)
   <3

   Radera
 2. Så intressant. Jag har också hört lite om det här under sommaren men inte läst så mycket om det än. Ska kolla dina tips. Ja, att vara högkänslig kan nog både vara en gåva och en förbannelse.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Oj, det måste jag läsa mer om. Får ett lyckorus varje gång jag kör förbi havet... Hade beställt en bok om känslor som svämmar över, men som aldrig kom.. får nog göra om den beställningen.
  Ha en go dag
  Cecilia

  SvaraRadera
 4. Jag vet så väl vad du menar. Allt har sin tid och just nu är kanske den bästa tiden att ta till sig det...?
  Hoppas att er söndag var härlig och full av återhämtning.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Så intressant. Känner verkligen igen mig och många i min närhet. Det skall jag titta närmare på. Tack för tipset och för din fina hälsning ;)

  kram kram Malin

  SvaraRadera