Vinden blåser vart den vill - vi blåste vidare


lördag 17 december 2011

Julfrid?Snart fjärde advent och om en vecka har julen sin absoluta peak. Jag minns när jag var liten och paketen var öppnade, att jag ofta kände tomhet och undrade varför jag hade väntat på just julen så länge. Som vuxen har julen ofta känts som ett maratonlopp som man bara måste klara av, och när man gjort det kan man pusta ut och säga bra gjort till sig själv. Innan man ställer sig och diskar.

Det finns en förväntan på julen som visar sig vara mer en boja än en välsignelse. Och det är väl inte jul-pressen vi väntar på, och tänder ljus för? Så nu sitter jag här och funderar på vad som är en bra jul för mig egentligen, eftersom jag inser att det inte är detsamma som den jul media visar upp.

Det jag längtar efter mest är att kunna sitta ner och uppleva friden. Och tacksamheten. Närheten till Gud och min familj. Och att se barnen lyckliga, för att vi är tillsammans och de vet att vi älskar dem. Så okej, Ulrika. Hembakat knäckebröd är gott, men ingen väg till julfrid. Och ett välputsat hus är skönt att ha, men jag kan lika gärna släcka lampan och tända ljus. Och storstäda färdigt i januari.

I år ska det bli! I år stryker jag Kraven från inbjudningslistan och bjuder in Friden istället. Och Maybe This Christmas får påminna mig när jag glömmer.

2 kommentarer:

 1. Hej Mrs Stenlund
  Fin blogg och härliga tankar om en lugn och kravlös jul. Det vill jag omedelbart skriva under på!
  Bra tips också om att släcka lamporna och tända levande ljus, så att smutsen inte syns!
  Känner mig glad över att vi på detta sätt hittat varandra.
  Önskar dig och dina en lugn och fridfull fjärde advent.

  SvaraRadera
 2. Kära Ulrika. Vad kul att hitta dig. Tack för att du tittade in. Jag läser ditt inlägg om julhysterin o kan känna igen delar av det. Samtidigt som jag verkligen vill ha allt det där.. Mer jul - jag vill ha MER JUL, som Adolphson o Falk sjunger... Tomtar, granar, dofter, mys, ljus, kakor, vackra dekorationer... Men ingen stress. Välja smart. I år har vi inhandlat alla presenter redan 2 veckor innan jul. Förra året gick jag nästan o grät i leksaksaffären 3 dagar innan jul för att den planerade gåvan var slutsåld... Tänka om i sista sekunden... Jag lovade mig själv att aldrig mer utsätta mig för samma stress. Och huset är lite halvskitigt. Rörigt. Saker ligger i travar. Ingen syn för ett inredningsmagasin direkt, men mina små blickfång av julblommor eller stjärnor i fönstren gör mig varm inombords och fungerar utmärkt som distraheringsobjekt. Det får bli vad det blir. Bara vi är tillsammans. Jag o mina barn o min man. Längtar ofta hem till Sverige den här tiden på året. Efter familjen som finns där. Traditionen som är stark kring jul och som mina barn aldrig kommer att bli präglade av på samma sätt som jag. Jisses vad jag babblar...

  Försökte följa den här bloggen men det funkade inte idag. Testar en annan dag. Vi ses igen. Go o gla 4:e advent imorgon önskar jag dig.
  Annette

  SvaraRadera